Jump to content

"Back to Front" and designed by Jason Bruges Studio

Jamie A.
Sign in to follow this  

Dimensions: x6 3m tall by 60cm wide and 20cm deep granite structures

‘Back to Front’, consists of an array of monolithic granite structures that sense changing levels of light within the park in real-time. People walk through the park, trees shift and the sun moves across the site, casting dynamic shadows onto the monoliths. These shadows are sensed by the artwork and transferred through the depth of the granite structure to reveal animated silhouettes on the opposite side. Images are revealed by controlling an array of LED lights, which are diffused by glass lenses embedded within the stone. The aim is to create an enjoyable and dynamic experience for pedestrians, which reflects the changing weather fronts that envelop the city.

Unique analogue electronic printed circuit boards (PCBs) have been developed for use inside the artwork. Each individual LED/sensor node across the face of the granite monolith works autonomously, both sensing and emitting unique levels of light simultaneously. Imagery emerges from the combined behaviour of each individual LED node.  
The installation is able to detect static shadows from buildings, light and shade resulting from different times of day and seasonal changes, as well as dynamic movement from surrounding people and trees. The studio took inspiration from the characteristic lake effect ‘weather fronts’ experienced in Toronto; weather boundaries that separate two masses of air of different densities, that dramatically affect the city’s climate all year round.

ABOUT JASON BRUGES STUDIO

Formed in April 2002, Jason Bruges Studio designs and builds interactive and engaging installations across the sectors of architecture, art and brands. Based in London, and recently expanded to include a team in NY, the Studio is a multi-disciplinary and experienced collective of creative types: architects, lighting designers, engineers, programmers, industrial designers and a high calibre management team, who all collaborate to develop highly innovative and pioneering spaces for clients. Each unique space combines high levels of environmental awareness and technical skill and connects people with their surroundings.
Among the Studio’s international portfolio are projects such as an interactive lounge at San Diego Airport, interactive artwork in a shopping mall in Shenyang, China and four Olympic Games installations in London.

Exciting new public art commissioned by Tridel for the 300 Front Street West community in the heart of downtown Toronto. Entitled "Back to Front" and designed by Jason Bruges Studio, these black monoliths are actually reactive light installations that reflect movement and changes in the surrounding environment.

Source: jasonbruges


Sign in to follow this  

Photo Information for "Back to Front" and designed by Jason Bruges Studio


Recommended Comments

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×