Jump to content

Recommended Posts

intu Victoria Centre, Nottingham » Retail Lighting Design
lighting in retail ×  lighting in malls × lighting in shopping malls × lighting for shopping mall × led lighting shopping mall × lighting for shopping malls × lighting system in shopping mall.jpg
The £40 million re-model and refresh of intu Victoria Centre, Nottingham has transformed the Centre’s tired appearance, creating a vibrant and bold retail interior.
Optelma worked with lighting designers Hoare Lea Lighting to design and develop large, bespoke feature pendants that would work with the scale of the central mall. Suspended in the skylight bays, these elegant two-metre-high moulded ‘Conico’ pendants are key elements, which visually separate the retail spaces from the food and beverage courts, while softening the overall impression.
The custom-built pendants feature RGBW LEDs which enable a dynamic, yet subtle, uniform colour-change to take place throughout the day. This mirrors the colour-change within the walkways, thereby ensuring a co-ordinated visual appearance. Each Conico pendant has a 3000lm Xicato downlight built into the base, providing general illumination beneath as well as a platform for the emergency lighting.
Martin Breeden Development Director of intu commented: ‘The refurbishment of intu Victoria Centre has enhanced the centre’s look and feel throughout, and the lighting design has really complemented this, helping us to achieve a modern and welcoming environment.'
mall lighting design × design mall lighting fixtures × lighting in a mall ×  creative lighting mall × shopping mall lighting design × mall facade lighting ×  led lighting mall × lighting of malls ×  lighting retailers.jpg
Refresh of intu Victoria Centre in Nottingham included a full upgrade, with the aim of transforming the Centre’s tired appearance and creating a fresh, exciting interior, while introducing a lit personality to the façade. In addition, the project delivered a prominent new southern entrance and a two-level catering cluster centred on the Grade II listed clock tower.
mall facade lighting ×  led lighting mall × lighting of malls ×  lighting retailers × retail lighting and design × lighting retail design ×  lighting for retail × lighting for retail stores × lighting for retail shops.jpg
Hoare Lea Lighting was appointed by intu to design a new lighting scheme for intu Victoria Centre. To give the interior a fresh dynamism, many of the finishes were taken back to the primary structure before new layers were applied. The remodelling has allowed the daylight function to be enhanced and for the integration of energy-efficient artificial lighting. This has enabled the creation of a softly lit environment, in which strong visual architecture is supported by lighting.
Retail Lighting - intu Victoria Centre, Nottingham 01.jpg
Linear forms characterise the architectural enhancements and this language is echoed in the lighting design. Indirect linear lighting to the soffit provides ambient light (from ACDC’s Orelle) in a fresh 4000K white light. This contrasts with the warmer, more relaxing treatment of 3000K within the food and beverage courts. Here, linear ‘tramlines’ of light, from KKDC’s Lini Glow XL, run across the ceiling, their architectural forms spilling into the main malls, adding an exuberant feel and giving a playful visual lead from one space to the next.
Retail Lighting - intu Victoria Centre, Nottingham 02.jpg
Hidden sources and integrated lighting combine with white light and RGB colour-change for a clean, dynamic feel. On the walkways, soft washes from hidden lines-of-light are punctuated by pools of light created by spotlights and downlights from Lumenpulse/ AlphaLED and iGuzzini. Peripheral coves running parallel with the walkways are washed with a hidden RGBW linear product (Traxon’s 1PXL Cove Light), which allows for a subtle, slow, uniform colour-change throughout the day. This colour change is mirrored by RGBW feature pendants in the central mall, thereby ensuring a co-ordinated visual appearance. Suspended in the skylight bays, the ‘Conico’ pendants, custom-built by Optelma, are key visual features which work to visually separate the main retail mall spaces from the food and beverage courts, while softening the overall impression of the malls.
Retail Lighting - intu Victoria Centre, Nottingham 03.jpg
Commenting on the design, Chris Fox, Senior Lighting Designer, Hoare Lea said: ‘The approach we took was that of ‘lighting through layers’ – combining direct and indirect sources to build a visual scene with various options. Control allows dimming of groups of luminaires to create scenes and for the switching between pre-programed scenes throughout the day. ‘ The exterior of the Centre has been transformed, with the dated 1970s brutalist concrete facade now clad in a clean, contemporary finish. As night falls, the back-lit cladding comes alive with light and colour. White light follows the building’s form, washing each panel in a neutral 4000K, supplied by Osram’s LINEARLight Power Flex.
Retail Lighting - intu Victoria Centre, Nottingham 04.jpg
The cladding surrounding the main entrance has a linear wash. DMX feeds give control over each panel and, using a bespoke RGB lensed product from NJO Technology, turn the entrance into an eye-catching media façade. The Clock Tower, an icon on the Nottingham cityscape, has been given a traditional uplight treatment, which complements the architecture, while contrasting with the new backlit entrance cladding and glazed entrance. Ground-recessed uplights, from Bega, illuminate the red brickwork in 3000K, while spotlights (ACDC’s Plaza) pick out the higher levels and the clock face.
Retail Lighting - intu Victoria Centre, Nottingham 05.jpg
Martin Breeden Development Director of intu commented: ‘The £40m refurbishment of intu Victoria Centre has enhanced the centre’s look and feel throughout, and the lighting design has really complemented this, helping us to achieve a modern and welcoming environment.’
Retail Lighting - intu Victoria Centre, Nottingham 06.jpgRetail Lighting - intu Victoria Centre, Nottingham 07.jpgRetail Lighting - intu Victoria Centre, Nottingham 08.jpgRetail Lighting - intu Victoria Centre, Nottingham 09.jpgRetail Lighting - intu Victoria Centre, Nottingham 10.jpg

Source: optelmaretaildesignbloghoarelealighting

Share this post


Link to post
Share on other sites

Victoria Place Lighting by Hoare Lea Lighting, London – UK, 2015
Retail Lighting - intu Victoria Centre, Nottingham 11.jpg
Working with Haskoll Architects, Hoare Lea Lighting developed the lighting solution for Victoria Place Shopping Centre, the newly refurbished retail and food and beverage destination in Victoria Train Station, London. The centre now hosts a number of popular retailers including, Holland & Barrett, David Clulow and Next and a selection of restaurants, casual eateries, coffee shops and convenience food stores. The brief presented to Haskoll was to refurbish the shopping centre and food court with the aim of re-launching Victoria Place as a retail and food and beverage location that would attract a greater proportion of the flow of visitors to the station (around 120m each year) and from surrounding areas. Hoare Lea Lighting worked with Haskoll to create a bright environment with a vibrant lighting design for the 9000m2, two-storey space.
Retail Lighting - intu Victoria Centre, Nottingham 12.jpg
Ambient lighting is provided by linear recessed and surface mounted luminaires and LED downlights, which create a comfortable visual environment, assisting wayfinding and navigation. An impression of natural light is generated through the large Barrisol ceiling, backlit by an array of Osram LED modules. This creates the illusion of daylight, which encourages visitors to linger, especially in the restaurant areas on the second floor balcony.
Retail Lighting - intu Victoria Centre, Nottingham 13.jpg
Feature elements include Optelma’s ‘Conico’ cone-shaped luminaire. This bespoke pendant adds drama, while providing general illumination to the floor of the mall. It incorporates a subtle colour-change element, which discreetly adds interest to the scene. Pardip Kaur, Architect, Haskoll said ‘Haskoll’s concept for the lighting scheme was designed to create a dramatic and uplifting interior that would transform the previously dark and uninviting space. The various lighting solutions work together to create a vibrant environment for both retailers and end-users. The lighting design has successfully reinvigorated the mall and foodcourt areas whilst adding value to the development and refocusing it as a retail destination.’
Retail Lighting - intu Victoria Centre, Nottingham 14.jpgRetail Lighting - intu Victoria Centre, Nottingham 15.jpgRetail Lighting - intu Victoria Centre, Nottingham 16.jpg

Source: retaildesignbloghoarelealighting

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • By t-a-d
      OMOTESANDO HILLS CHRISTMAS 2017
      Omotesando Hills, a shopping complex in central Tokyo, has entered a new stage in its 11th year, with an aspiration to create and transmit "culture". To materialize this vision, Omotesando Hills has collaborated with Emmanuelle to bring fusion of Illumination and "Art" into the mall for the Christmas season. Emmanuelle’s first illumination has become a fantastical space filled with gentle and warm lights created by her 100 colors.

      The illumination "Christmas Forest in 100 colors" was inspired from the scenery of layers of trees lining up along the main boulevard in Omotesando, in which this scenery was recaptured into the void of the large stairway of Omotesando Hills. 1500 mini trees in 100 different colors filled the whole void in 13.4m high, and the "Forest of Colors" spread overwhelmingly. Each mini tree wrap the light bulb in colored papers, like a lantern, to make 100 colors themselves to emit a soft and gentle light.

      Inside this colorful forest, the main tree is located at the center of the large stairway with a height of 7m, which is formed by a collection of mini trees that light up in white during the open hours.
      From each level, different views of the illumination are captured, to encourage visitors to walk up and down the slope naturally to make the most of the main characteristic of this building, the slope. Santa Claus and reindeers that appears inside the main tree are hidden in the forest, add playfulness to the illumination for the visitors to search around.
      At the special show "Emotional Reflection" held every 30 minutes, the main tree changes its colors from white, yellow, pink, green, blue and to rainbow, with other mini trees lighting up rhythmically with the music specially composed for this occasion.
      Colors, music, and light resonate and respond to each others, inviting visitors into the warm and magical Christmas.

      Source: lednews.lighting
    • By Jamie A.
      Centrum Černý Most, Prague, Czech Republic

      Centrum Černý Most is a major new retail project in Prague, delivering the developer’s vision of an iconic and luxurious retail destination. The design concept emphasized the use of light, making it a key driver in creating a luxury and indulgent experience for shoppers. Key views and entry points were defined using lighting and structures. These included illumination of the floating canopies, glowing goal posts which frame the vehicle entrance ramps, and an interactive and dynamic LED colour-changing cinema corner, providing a defining statement to the entire site.
      The existing mall received a comprehensive overhaul and was given an entirely fresh design approach. Large circular features maximise the qualities of height, luxury and airiness within the space. Low glare lighting was designed to supplement this and maintain visual comfort to those navigating through the space.
      Within the new mall extension, flexible, dynamic twin runs of cold cathode are hidden delicately within carefully designed coves. These change during the day from a cool colour temperature, mimicking daylight, whilst slowly transitioning into a warm and luxurious environment towards dusk.
      Source: ndylight
       
×