Jump to content
Sign in to follow this  

Recommended Posts

In Stockholm, AF Lighting has designed a media facade that reflects the weather, and helps build the brand of a major insurance company.

Dynamic Light Media Facade by AF Lighting.gif

The head office of Swedish insurance company If sits directly above a busy motorway just north of Stockholm. It has always been an imposing building – but rather an anonymous one, with an unlit facade. ÅF Lighting was asked to do something about that.

The resulting solution is characterized by a soft, welcoming light, which matches the recently updated visual guidelines of the insurance company, and its concept of being “close to the people”.

For many years, the one distinguishing feature of the building was an old digital clock sitting on top of it, which also displays outside temperature, as a service to passers-by. ÅF Lighting kept this in mind when creating the lighting concept, which involves LED strips being fitted to the entire facade, with a dynamic light flowing through them like changes in the weather. The lighting scheme also reflects actual local weather conditions, enabling the public to experience the façade lit according to natural conditions such as wind, snow, rain, sun and clouds as well as the seasonal changes. The work also included to update the old clock with a new design and new media logo.

Apart from conveying a message about the weather, the lighting also gives the building a lighter, more dynamic feel, and provides an aesthetic experience for car-borne commuters on an otherwise eventless motorway.

”The project has presented challenges to which we have found innovative solutions”, says lighting designer Francesco Guastella. ”As part of the creative process, we worked closely with the customer to develop mood boards, inspired by their brand message about closeness to people. Eventually we decided that nature and its changes is something that everybody can relate to. Who has not gazed into the flames of an open fire, for instance, or at the waves lapping at a shore? This is what inspired us when creating the lighting programme that now flows along the facade.”

Installing the light rods proved to be the most challenging part of the project. As the façade faces a motorway, building cranes could not reach to all the necessary installation areas. Instead, climbers were hired to perform the work.

”It looked absolutely terrifying, but the results are extraordinary”, says an evidently pleased Francesco Guastella.

Now commuters are met by a beautiful façade each day, reflecting the weather in that particular moment. In other words, the lighting helps communicate the If brand, and adds value to people in their everyday lives.

Source: af-lighting

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • By Robert Lights ✌
      Firestone Walker Brewing Company is a craft brewery based in Paso Robles, California. The brewery has experienced significant success, gaining recognition with a number of international awards for its beers. And it now operates three facilities – the others located in Buellton and Venice.

      In fact the brewery’s growth has required the addition of a new 10,000 sq. ft. brew house at its Paso Robles headquarters in order to meet the steep increase in demand for its products.
      Harris Architecture was mandated to design the new space with the goal of increasing production capacity. As well as being a fully functional brewery, the Paso Robles location also offers tours to visitors, and after an 8-month construction period, the new addition was opened to the public in May, 2017.
      “The whole space has a turn of the century iron works style,” said Kyle Harris, who led the project for Harris Architecture. “There is a lot of galvanized metal and exposed bolts combined with tiling and concrete floors. It’s retro with a tech edge.”
      The team from Harris worked closely with the Firestone Walker founders to ensure that every element of the new space was on point from a design and usability perspective. Everyone involved in the project was very conscious of choosing the right pieces to present the facility as the iconic, signature location in the Firestone Walker family of facilities.
      Lighting the space was an important piece of the design. The lighting had to be functional as well as fitting aesthetically with the design intent of the space.
      In collaboration with Prudential Lighting Products, the Harris team identified Luminis products as the perfect solution. Luminis’ Torx and Aramis products were chosen. Twelve Torx TR2450 pendants were selected to illuminate the brew deck. The Torx TR2450 products are decorative and functional ceiling pendants with a frosted acrylic refractor and an LED light source. Delivering more than 12,000 lumens per product, the pendants are ideal for areas where efficiency, reliability and aesthetics are important. To carry the aesthetic throughout the facility, two more Torx TR2450 pendants have been included in the visitor center.
      Four Aramis AR148 pendants were used for additional illumination, while thirteen wall-mounted Aramis AR148 luminaires are positioned around the perimeter of the room. Most of the Aramis AR148 wall mounted sconces are in pairs – one as an uplight, and one as a downlight in each pair – providing a striking accent. The 6” cylindrical luminaires have an LED light source and deliver 2,050 lumens.
      “Functionality and performance were key requirements in the lighting product selection,” said Harris. “The Torx and Aramis products from Luminis not only delivered on those requirements but also perfectly fit the industrial aesthetic in the rest of the building.”
      Outside of the building, Harris chose Luminis’ Syrios SY602 products, complete with LED light source and unique integral tilting mechanism for precise directional aiming. Used primarily to illuminate the Firestone Walker signage and accent the curved roof, the products really catch the eye.
      Finally, Eclipse Mini EC612 products illuminate the exterior of the main entrance providing the complete lighting experience from outside to inside – a testament to the wide array of interior and exterior products offered by Luminis. The Eclipse Mini EC612 models, durable and designed to withstand extreme weather conditions, are mounted to the wall either side of the front door and on the columns supporting the covered entry.
      All of the interior lighting is on a dimming channel, enabling adjustment depending on the time of day. During the night, brew house lighting is turned up to deliver 100 foot candles of light at floor level to assist with nightly cleaning. In the daytime, the lighting is scaled back to deliver 45-55 foot candles at floor level for standard use.
      “We did extensive calculations and modelling to make sure the lighting would be at the right level, and that we got the light in the places it was needed,” said Harris. “Inside the brew house the lighting hits the metal and the stainless steel brew tanks, and the results are striking.”
      The reaction of the client has also been positive. Firestone Walker Co-Founder David Walker said: “The lighting is industrial, beautiful and functional; not an easy combination to achieve when lighting a modern brew house – it is elegantly done.”
      Source: luminis
    • By LED Linear
      Architect:    Wolcott Architecture I Interiors
      Product:    VarioLED™ Flex VENUS White TV IP67
      LED Linear Partner:    LED Linear USA / Light Build Design
      Customer:    Vornado Realty Trust
      Location:    Los Angeles, USA
      Photos:    Lane Barden
       
      The impressive building is situated in downtown Santa Monica. Upon acquiring the property in 2012, a renovation program was launched to modernize the lobby and entrances, create a public plaza, illuminate the façade and add upgraded building systems. Renovations were completed by the end of 2013.
       
      Since then, the building is mainly due to the horizontal integrated light lines in the façade the a nightly attraction on the Broadway. By the opal encapsulation of the integrated VENUS light lines, the light is perfectly homogeneous and a light pollution is prevented.
      For additional information, please visit www.led-linear.com
×